19 jan 2013
na het trauma

Systemisch Coachen: nieuwe ontwikkelingen

Er zijn veel ontwikkelingen bij systemisch coachen. Momenteel volg ik het vervolg op een masterclass traumaopstellingen in Tiel, bij Margriet Wentink. Hoewel mijn wortels en meeste ervaring ligt in het opstellingenwerk á la Hellinger cs (inclusief de nieuwste ontwikkelingen), worden mij de voordelen van de aanpak van Franz Ruppert steeds meer bewust. Ik kan hier nu meer over schrijven omdat ik er zelf mooie resultaten van zie. In mijn praktijk zie ik regelmatig getraumatiseerde mensen waarvoor een klassieke opstelling al heel wat verlichting en perspectief kan brengen, maar die uiteindelijk toch meer gebaat zijn bij traumaopstellingen.
Het mooie is dat traumaopstellingen, als je goed geschoold bent, ook in een 1-1-setting zijn aan te bieden.  Er wordt meer ‘intra-psychisch’ gewerkt met delen: het gezonde deel, het traumadeel en het overlevingsdeel.
In contact met het diepste verlangen  kan de cliënt ín zichzelf en buiten zichzelf ervaren in welk deel hij zichzelf laat zien. Als dat transparant is kan ook het werkelijke trauma meer gezien worden en kan er via deze methodiek nóg meer autonomie tot stand komen.
Het is van groot belang dat cliënten kunnen zien wat er wérkelijk speelt in hun systeem. Belangrijk is ook dat cliënten beseffen hoe een vroeger opgelopen trauma nog steeds zijn effect kan hebben op het dagdagelijkse functioneren. Dit op een passende wijze inzichtelijk en voelbaar te maken als begeleider is een mooie taak. Een taak die vraagt om professionaliteit, artisticiteit en vlieguren.

Maak er dit jaar nog een begin mee en volg de eerstvolgende (23e) masterclass vanaf 19 maart tot en met 14 mei. Klik daar verder voor je opgave. Bekijk eerst de voorwaarden. Aarzel je nog?
Kom dan eens naar een van de maandelijkse opstellingendagen in Schoonhoven.
Data: 11 februari, 11 maart, 12 april, 11 mei.
En kijk (als je dat nog niet gezien hebt) naar mijn TV-debuut waarin ik Jan Hiensch op systemische wijze begeleid.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.