FritsOpstellingen zijn fascinerend effectief en mogelijk daarom zo populair. Systemisch werk kreeg mij jaren geleden (2000) te pakken. Omdat ik zag dat het mensen goed doet en omdat het wérkt! Inmiddels is mijn ervaring, dankzij vele vlieguren en opleidingen, uitgegroeid tot degelijke kennis en kunde van het opstellingenwerk in al zijn facetten.

De laatste tijd word ik steeds meer geraakt door de waarde en functie van rituelen. Veel van wat ik deed had al een rituele lading.
Maar sinds ik mij via een opleiding in rituele studies ging verdiepen zie ik rituelen steeds meer als betekenisvolle ankermomenten bij uiteenlopende existentiële vragen.

Ik voel me betrokken bij elke vraag van deelnemers. Vanuit deze basis ontstaat er altijd, bijna wonderlijk moeiteloos, iets moois. Ik blijk in staat te zijn om perspectief te bieden in warm en goed geleide opstellingen en rituelen. Zodat mensen nieuw perspectief vergaren en antwoorden krijgen die leiden naar een oplossing.

Het streven is één maal per maand een open dagworkshop met opstellingen en rituelen te geven in een mooie ruime zaal in Amersfoort.
Op zo’n dag leiden uitéénlopende existentiële vragen tot verschillende soorten opstellingen en rituelen, zoals:

 • Een loopbaanopstelling kan je op een diep niveau helpen de juiste keuzes te maken.
 • Een familieopstelling kan een goed en liefdevol middel zijn, om onevenwichtigheid te helen en van verstrikkingen te ontdoen.
 • Een organisatieopstelling kan effectief bijdragen aan procesversnellingen, daar waar je anders aan consultancy veel tijd en geld kwijt zou zijn: voor ondernemers en managers
 • In ‘van trauma naar autonomie-opstellingen (pdf) kunnen vroegere traumatische ervaringen smelten, oplossen, waardoor perspectief en autonomie weer kan stromen.
 • Persoonlijkheidsopstellingen zijn bedoeld voor mensen die met zichzelf en anderen in de knoop komen a.g.v. hun eigen hardnekkige patronen.
 • Overgangsrituelen rondom rouw, verlies, echtscheiding, burn-out, persoonlijke ontwikkeling, enz.

Dagworkshops Opstellingen en Rituelen

Al jaren: elke maand zo’n dagworkshop.
De dagworkshop is altijd een bijzondere en diepe ervaring.
Soms, als het passend is, speel ik zelf piano, of heb ik een artiest(e) uitgenodigd om rustige, wat meditatieve muziek of een gedicht of verhaal ten gehore te brengen: een mooi en mild slot van een betekenisvolle dag.

Meer informatie over opstellingen en rituelen

Kijk voor een indruk naar een TV uitzending, waarin Frits te zien is met een cliënt: De Verandering, een mooi document (25 minuten).

Lees over de werkwijze en overduidelijke effecten van opstellingen.

Lees ook mijn visie op rituelen.

Klik op de actuele agenda om je op te geven voor een volgende dagworkshop. Wacht er niet te lang mee, want er zijn maximaal maar 10 plaatsen. Blijf niet rondlopen met existentiële thema’s als je er iets aan kunt doen! De rijke lunch is inclusief.

De masterclasses systemisch coachen en rituelen zijn tot nader orde gepauzeerd.

Comments

 • Annet
  31 december 2023 Beantwoorden

  2 december 2023 was een prachtige opstellingendag.
  Frits leidde de dag op een respectvolle en integere manier. Iedereen kreeg de opstelling die bij haar of hem paste. Ik heb mee mogen reizen met de verlangens van anderen. Mijn opstelling heeft me diep geraakt. Rouw is een bijzonder fenomeen. Het verdriet komt en gaat.
  De tekst die ik meekreeg was zo passend bij mijn situatie dat ik deze graag hier achterlaat.

  De pijn om het gemis is beter te verdragen dan de pijn van permanente teleurstelling.

  Dank je wel Frits voor je professionele, compassievolle manier waarop je ons hebt begeleid.
  Lieve groet,
  Annet

 • Els
  31 december 2023 Beantwoorden

  Beste Frits,
  Nogmaals hartelijk dank voor de opstellingendag van begin december! Het was heel bijzonder en alles wat er die dag gebeurde is nog in mijn gedachten. Jouw professionaliteit en empathische vermogen zorgen voor een veilige omgeving. Het was een intense dag maar had het niet willen missen.. Onderweg naar huis was er één woord in mijn gedachten. Ik ben vrij!!
  Door het visualiseren van mijn ingebrachte thema werd mij zo duidelijk waar het verdriet zit. Dit was het laatste zetje in mijn verwerking, daar ben ik zeer dankbaar voor. Magisch hoe jij de opstelling “inrichtte”. Nogmaals veel dank! Ook aan de andere deelnemers. Ontroerend hoe er in korte tijd zo’n verbinding en kwetsbaarheid onder elkaar kan ontstaan.

 • Dirk Versees
  26 juni 2023 Beantwoorden

  Dag Frits,

  Dankjewel voor de fijne begeleiding bij de opstellingendag van 24 juni.
  Omdat ik je ken, heb ik meteen mijn persoonlijk en kwetsbaar thema op tafel kunnen gooien.
  Met jouw interventie is de angst die me overmande, weg-geebt.
  Mijn verlangen naar innerlijke rust is ingevuld: ik kan vanuit eigen kracht mijn uitdaging aan gaan.

  Wat ik bijzonder waardeer aan je aanpak is de menselijke eenvoud. Dichtbij en toch professioneel.
  Ik kom nog terug !

  Hartelijk, Dirk Versées

 • Judith
  28 februari 2023 Beantwoorden

  Beste Frits
  nog eens bedankt voor de ervaringsrijk dag. Het was voor mij de eerste keer om aan een opstelling deel te nemen. Hoewel ik wist hoe het in theorie werkte, was ik toch verbaast hoe het in praktijk werkte. Het was een veilige sfeer. Frits, je hebt alles fantastisch en professioneel begeleid. Ikzelf mocht veel balast loslaten en voel me veel lichter. Ik kwam tot verhelderende inzichten… en heb fijne mensen ontmoet…..

 • Astrid
  29 maart 2022 Beantwoorden

  Beste Frits,

  Nogmaals enorm bedankt voor de zielsvoedende uren afgelopen zaterdag. Ze hebben me zo goed gedaan, en ook mijn opstelling heeft inzicht, richting en verlichting gebracht. En daarmee rust en perspectief. Het was magisch om te zien en te ervaren hoeveel heling de opstellingen teweeg kunnen brengen – mits ze professioneel, veilig en onverschrokken worden begeleid – zoals jij dat kunt.

  Astrid

 • Andrea de Jong
  29 maart 2022 Beantwoorden

  Nog even contact maken met mijn ouders, hen teruggeven de last die ik droeg maar die bij hen hoorde – en dat dan doorvoelen: dat is wat een opstellingen-dag mij gaf. Iets om nog vaker aan terug te denken, naar terug te keren, het me in te prenten en blijvend bewust te maken. Ook onder de indruk raken van wat anderen in hun leven hebben meegemaakt.

 • Anne Fetsje Sluis
  24 oktober 2017 Beantwoorden

  Nieuwsgierig ging ik naar de workshop op 29 september. Ik vond het opvallend hoe snel ik verbinding voelde met de andere deelnemers door een aantal, op het oog simpele, oefeningen. Ook was ik onder de indruk van wat ik voelde als representant in de opstelling van iemand anders, zonder deze persoon en diens verhaal goed te kennen. Het inbrengen van een eigen vraag heeft zaken voor mij verhelderd. Deze inzichten komen regelmatig terug.
  Een emotionele, inspannende en zeker inspirerende dag!

 • Irma Otto
  14 oktober 2017 Beantwoorden

  Op 29 september 2017 ben ik samen met nog 8 mensen naar een opstellingen dag geweest bij Frits van Kempen. Ik heb al eerder opstellingen gedaan en elke keer weer ben ik verrast over wat er allemaal gebeurd en vooral ook hoe snel je met elkaar in verbinding bent en in de rol als representant voelt wat er is. Dit raakt mij! Prachtig om te zien hoe Frits een dag opbouwt, met prachtige simpele oefeningen, die ervoor zorgen, dat je met jezelf kunt verbinden en met de ander. Prachtige opstellingen ontvouwden zich, qua structuur en soort soms anders. Heel mooi Een aantal keren dacht ik, wat zal hier nu uit komen, maar daar hoef je bij Frits niet bang voor te zijn, het gebeurt gewoon. Het is jammer dat ik niet het lef heb gehad om met mijn grote vraag te komen… ik zal nog eens terug gaan en mezelf meer kwetsbaar opstellen…
  Het voelt nu echt dat dat kán!

  Irma Otto

 • Reina Vierhouten
  13 oktober 2017 Beantwoorden

  Opstellingendag, een bijzondere en rijke ervaring die iedereen zou moeten mee maken.
  29 september, met een blanco gevoel richting Amersfoort.
  Ik kon me er geen voorstelling van maken.

  De dag begonnen met een kennismaking en daarna de dag ervaren. Inderdaad wat een ervaring en met wat een rijk gevoel naar huis gegaan. Ik vind niet dat ik op persoonlijke inhoud in mag gaan maar het is echt een verrijking van je leven. Het voelt voor mij alsof ik mijn emotionele afvalstoffen kwijt ben en sta weer stevig in mijn schoenen. Heb door deze dag echt de rust in mijn hoofd en lijf weer terug mogen vinden. Het maakt denk ik niet uit of je iets wilt opstellen in het zakelijke of prive. Het geeft je echt weer de kracht om positief vooruit te kunnen kijken. Heb nadien ook tegen Frits van Kempen verteld dat ik in de toekomst graag weer terug kom. Zie het als een jaarlijkse healing voor hoofd en lichaam.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.