13 aug 2012

Opstellingen en systemisch coachen

Soms loop ik ’s nachts naar het Victorieplein,
Als kind heb ik daar namelijk gewoond.
Aan vaders hand zijn zoon te zijn,
Op moeders schoot te zijn beloond

Om niet. Om niet is het, dat ik hier ga,
De vrieskou in mijn jas laat dringen,
Alsof de tijd zich ooit zou laten dwingen,
Terwijl ik roerloos in de deurpost sta

Om thuis te komen. En zo simpel is de gang
Om tot dit moeilijk inzicht te geraken:
Dat ik geen kind meer ben; dat ik verlang

Naar iemand die nooit kon bestaan:
Een jongetje dat alles goed zou maken –
de tijd die stilstond en hem liet begaan.

Dit gedicht van Ischa Meijer uit de bundel “Kinderen” (Willem Wilmink) is mooie systemische poëzie. Ik denk dat veel mannen, maar ook vrouwen zich herkennen in zowel de weg terug naar thuis (ook al is het in hun dromen) als ook in het soms moeilijke besef dat er lange tijd geleefd is vanuit een afhankelijk verlangen.

In opstellingen kan, met respect voor dat wat er was, een andere weg worden ingeslagen waardoor een nieuw perspectief ontwaakt.
De komende maanden zijn er dagworkshops op 1 september en 1 oktober.

Systemisch coachen grijpt om zich heen. Ook opleidingen daarin schieten nu als paddenstoelen uit de grond. Ik was een van de eersten met een opleiding systemisch coachen in dit land. Inmiddels start ik op 14 september de 21e, volledig geactualiseerde masterclass. Mijn kennis en ervaring met uiteenlopende cases nemen met de jaren toe. Enerzijds door mijn eigen coaching en anderzijds doordat ik mij blijf verdiepen via opleidingen en intervisie.
Kijk hier eens of dit traject wat voor jou is. Ik zie je aanmelding graag tegemoet, want er is weinig wat ik liever doe dan jou verder helpen bij het integreren van systemische methoden en technieken in je eigen coachpraktijk.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.