24 jun 2015

Toewijding

Toewijding. Wat een mooi woord is dat.
Zich wijden aan is meer dan gemotiveerd zijn; meer dan zich betrokken voelen.
Toewijding is een kwaliteit van hoofd, hart en handen.
Zowel de gever als de ontvanger van toewijding ervaren geluk.
Als je bent toegewijd in je vak weet je waarvóór je het doet. Je bent op je plek. Je voelt je tevreden en gelukkig omdat je ‘vanuit je ziel’ zin geeft. Je geeft betekenis aan die ander, aanhet andere.
Dat daar grenzen aan zitten, weten we maar al te goed. Daarom is het goed ook toegewijd te zijn aan je zèlf. Je rust te nemen en te reflecteren op of je nog wel met jezelf op het juiste spoor zit.
Als je dat doet, weet je meer en meer wat je in het leven te bieden hebt, waardoor je toewijding nog intenser wordt.

Omdat pure aandacht in de verbinding met de ander een kenmerk is van jouw toewijding voelt ook jouw cliënt zich optimaal ’thuis en vrij’ om alles te bespreken.
Ik herinner mij een sessie met Claudio Naranjo (enneagramexpert) die ons leerde vanuit stilte te coachen. Hoe verbluffend treffend en eenvoudig was het om als cliënt voluit alles te kunnen vertellen, terwijl je de stille toewijding van je coach bijna fysiek kon ervaren.  Het begon met toewijding in stilte. Later mocht je er als coach ook bij ‘hummen’ en kleine gebaren imiteren.
Toewijding. Is het wat anders dan liefde? Liefde voor je vak, in verbinding zijn met je zelf én met die ander? God, wat hebben we een mooi vak!

Is toewijding te leren? Dat is de grote vraag! Wat wij wel weten is dat coaches in onze opleidingen de voorwaarden leren waardoor toegewijd zijn bereikbaar wordt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.