27 feb 2022

In beweging in actiemetaforen

Tot slot nog een heel ándere, eigen aanpak.
Als het passend lijkt, kom je bij mij letterlijk in beweging. En wel zo, dat jouw thema óók en vooral lichamelijk kan worden ervaren.
In 2012 schreef ik een boek met als titel: Coachen met actiemetaforen.
Hierin beschrijf ik hoe ik voor jou een ‘bewegingsarrangement’ maak op jouw thema. (lees bijv.: ‘waan van de dag’, zie foto).
Als je daar dan ‘in beweegt’, ervaar je fysiek-mentaal eerst je eigen ‘probleem’.
En pas daarna ..praten we over hoe je het vond en hoe je je opstelde in dat arrangement. Daarna wijzig ik iets in het eerste arrangement of doen we een andere activiteit rondom jouw thema, waardoor je opeens ervaart dat er in je gedrag, in je stijl van handelen iets positiefs gewijzigd is. Dergelijke ervaringen veranker je in je lijf en zal je een leven lang niet vergeten. Mogelijk omdat het zo ‘speels’ vooraf gaat aan het cognitief begrijpen.
In deze aanpak is de volgorde: éérst bewegen in een actie-metafoor-op-maat en pas daarná er over praten. In de daaropvolgende actiemetafoor ervaar je ‘meer dan duizend beelden’. Een actiemetafoor beklijft. Vooral voor mensen die a.h.w. verdwalen in hun hoofd (verklaringen, rationalisaties, verbaliseren, enz.) is dit vaak een bevrijdende aanpak.

Ook rituelen en wandelen, kunnen bijdragen aan het afscheid nemen van blokkades en het relativeren daarvan.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.